Går det att låna pengar gratis?

Trots att nätet kryllar av gratissaker finns det ju naturligtvis större inköp som måste göras ibland. När till exempel bilen, tvättmaskinen eller någon annan större sak i hemmet går sönder kan du behöva finansiering i form av ett lån. Om du är företagare kan det även hända att du behöver ta ett lån för att finansiera investeringar till firman.

Men hur ska du tänka när du ska ta ett lån, och allra viktigast: Går det att låna pengar gratis? Med gratis menas då att ta ett lån utan ränta och dolda avgifter. Som företagare är det viktigt att tänka extra smart när du tar lån. Hos fakturino kan du få mycket viktig information om företagsfinansiering, men även teckna olika typer av lån för ditt företag. När du gör det är det naturligtvis viktigt att du väljer den typ av lån som är förmånligast för dig.

Var försiktig med så kallade gratislån
Men hur är det nu då? Går det att låna pengar helt gratis, det vill säga att du inte betalar tillbaka mer än själva lånesumman? Svaret på frågan är både ja och nej. Så kallade snabblån, eller sms-lån, har länge marknadsförts som att de är räntefria. Problemet är bara att du istället betalar en mycket hög avgift för ditt lån. Säg till exempel att du lånar 5 000 kronor, då är summan du betalar tillbaka ofta 6 000 kronor eller mer. Kunniga avråder från snabblån och anger bland annat detta som en av anledningarna. Ett annat problem med den här typen av lån är att det påverkar din kreditvärdighet negativt. Idag har svenska hushåll större skulder än någonsin. Bland unga är en vanlig anledning till skulderna just sms-lån. Vi kan alltså konstatera att det inte finns några egentliga gratislån. Däremot går det ofta att påverka sin månadskostnad i positiv riktning om man vänder sig till en seriös långivare.

Låna billigare
Om du vill låna förmånligt är det väldigt viktigt att du tänker till lite innan du tecknar första, bästa lån. Du bör titta på aspekter som återbetalningsförmåga, ränta och återbetalningstid. När det gäller din återbetalningsförmåga är det viktigt att du budgeterar med lånekostnaden varje månad. Du bör se till att du verkligen har utrymme att betala tillbaka. Låna inte mer pengar än att du har lite marginal om livet skulle bli ekonomiskt sämre på något sätt. Det är också viktigt att se till så att du får en förmånlig ränta på ditt lån. Räntan kan skilja sig mycket mellan olika långivare vilket gör det viktigt att undersöka flera olika alternativ. En långivare vi kan rekommendera för företagare är just Fakturino som vi skrev om tidigare. Du bör också se till att du kan påverka din återbetalningstid. Att betala tillbaka snabbt blir alltid billigare, men det gäller att inte ta dig vatten över huvudet. Känns det som att månadskostnaden blir väl hög är det bättre att lägga lånet på en längre tid så att du verkligen har möjlighet att betala tillbaka. Du bör absolut undvika att bli försenad med återbetalningen eftersom du då kan hamna hos inkasso och även Kronofogden. Gör du det blir lånet nämligen allt annat än gratis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *