Gratisprodukter kan vara en fälla

Man ska alltid vara försiktig när man surfar på internet, eftersom man inte vet vem eller vad som döljer sig på andra sidan av en länk, ett användarnamn eller en hemsida. Ett vanligt sätt att lura människor på internet är att erbjuda gratisprover för en produkt. Ofta gäller det försäljare av olika typer av hälsoprodukter, läkemedel, kosttillkott eller bantningspreparat som via annonser i sociala media erbjuder konsumenterna att beställa ett gratisprov av deras produkt via ett formulär. Kunden behöver då oftast även fylla i sina kontokortsuppgifter, och det är där problemen börjar, eftersom dessa ”gratisprover” ofta bara är en fälla för att lura in konsumenterna i ett abonnemang eller en prenumeration som de tar dyrt betalt för. Ofta är det mycket svårt att avsluta abonnemangen, eftersom företaget som står bakom det inte svarar på mejl eller telefon. Många av företagen är dessutom baserade i utlandet, vilket gör det svårt för myndigheter som Konsumentverket att komma åt dem.tape-403595_960_720

För att undvika att hamna i en liknande fälla ska man alltid noga kolla upp vem det är man beställer en produkt av på internet, även om produkten uppges vara gratis. Det kan till exempel vara en bra idé att prova att ringa företagets kundtjänst innan man beställer något. Något annat man ska vara noga med är att läsa igenom villkoren för avtalet innan man går med på något liknande. Företaget måste skriva i det finstilta att det finns en hake med att de delar ut ”gratis” prover av sin produkt. Ett sätt att upptäcka att företaget inte har varit helt ärliga är att titta på vad som står på orderbekräftelsen: det de kallar för ”gratisprov” i marknadsföringen står ofta betecknad som ”välkomstpaket” där istället. Om man har gått i fällan och gjort en liknande beställning ska man inte använda varan, utan returnera den som den är. Får man en faktura ska man också bestrida den, och inte gå med på att betala.

Det bästa är dock att inte leta efter liknande gratisprover på internet överhuvudtaget, utan att istället beställa allt man behöver från beprövade e-butiker som Skånska byggvaror. I längden tjänar man sannolikt pengar på det, även om man får betala mer initialt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *